Close

18. februar 2020

Støt Grobondes opstart af vegansk zero waste-madvogn

Grobonden Kolbrún Gunnarsdóttir har de seneste år arbejdet på at starte en madvogn, hvor der skal sælges mad lavet fra bunden af permadyrkede grøntsager (hun ses i midten af billedet sammen med Rasmus og Paula, som blev medstiftere i marts 2019.)

 

Til madvognen skal der også høre et lille købmandsafsnit med salg af grøntsager og fødevarer, som kan handles ind uden engangsemballage. Det, som kendes derude, som bulk store og zero waste shopping.

 

Virksomheden kaldes VeganDóttir, som på islandsk betyder veganerdatter. Sidste år fik hun to partnere med på projektet, og de har lige lanceret deres crowdfundingkampagne her i februar.

 

Fra dyr affære til bæredygtig start

 

Kolbrún drømte fra start stort og ville rykke ind i café lokale med VeganDóttir, men efter en samtale med en af sine med-grobønder Tore Murholm, samt en inspirationtur til RAA AARHUS og Street Food, har hun valgt at starte økonomisk bæredygtigt op. Nemlig med en madvogn i stedet for dyre lokaler.

 

Madvognen giver en langt større fleksibilitet til at rykke ud, hvor kunderne er og deltage under flere forskellige events – og vigtigst af alt er etableringen af virksomheden langt billigere og dermed mere bæredygtig.

 

Fra frø til mad, fra bord til jord

 

Grøntsagerne får VeganDóttir fra en permahave kaldet Sandmosens Permahave, der ligger i Nordjylland. For madvognen vil have base i Aalborg på Gabels Torv udover at deltage til Grønttorv i Aalborg hver lørdag og onsdag, hvor farmere og andre madvogne kommer ud og sælger grøntsager og hjemmelavede produkter.

 

Idéen er dog, at enhver skal kunne bestille madvognen ud til private events, og VeganDóttir har også planer om at deltage under forskellige festivaler Danmark rundt.

 

Affaldsfri tilgang

 

Udvoer at al affald bliver sorteret, vil der være stort fokus på at undgå madspild. Kolbrún bag konceptet lever selv af skraldemad og er dagligt vidne til, hvor meget mad der smides ud i fødevarebutikkerne. Hun har arbejdet for spisesteder og bagerier hvor historien er den samme.

 

Det har gjort hende meget bevidst om stræbe efter at undgå madspild i hendes forretning. Derfor er retterne ikke faste eller ens, hver gang man besøger VeganDóttir.

 

Der vil laves mad ud fra, hvad end permahaven har af grøntsager. De laver hellere for lidt end for meget mad på deres faste plads i Aalborg. Ligesom i Italien hvor der bare er udsolgt når der er udsolgt.

 

 

Udover det vil al madaffald såsom gulerodsender mv. omdannes til jord fremfor bare at blive smidt ud til brændbart. Permahaven, hvor de får grøntsager fra, har også høns som med glæde vil spise madresterne.

 

Slut med unødig plastik

 

VeganDóttir gør op med engangsemballage. De implementerer en “opdrag kunderne”-metode ift. emballagen omkring deres fødevarer og færdigmad.

 

Ligesom butikkerne tager penge for plastikposen, tager VeganDóttir penge for emballagen, som vil være af bæredygtige materialer. Alle dem, der selv medbringer madkassen, det genanvendelige bivoks eller voks madpapir, egen kop/flaske mv. bliver dermed belønnet ved at få produkterne og maden til en billigere pris – fremfor at skulle være “de besværlige der beder om særbehandling”, som zero wastere ofte oplever, når de er ude og spise og handle ind.

 

Man vil også kunne købe sin madkasse og voksmadpapir mv. direkte af VeganDóttir on the spot, ligesom supermarkederne tilbyder den lidt dyrere stofpose eller genanvendelige pose ved siden af plastikposen.

 

Forudbestil en fest med bæredygtig mad allerede nu

 

VeganDóttir har lige oprettet en crowdfundingkampagne d. 7.februar, hvor de pre sælger burgermenuer, gavekort til butiksdelen og maden, udover forskellige typer af events.

 

Der er gode penge at spare, slår man til nu, og samtidigt muliggør man, at dette nye bæredygtige initiativ kan rulle ud i Danmark.

 

 

Tjek endelig VeganDóttirs kampagne ud på coop crowdfunding, og støt med et et køb af gavekort, eller en bæredygtig madfest. De kan også følges på de sociale medier Instagram, Facebook og LinkedIn @vegandottir

 

Et direkte link til kampagnen kommer her. Videoen er en must see – psst! Mad delen i videoen er optaget på Grobund – se her >> https://crowdfunding.coop.dk/project/651/description

 hudsult, angst og terapi Aarhus